Les aventures de Télemaque, fils d’Ulysse

GEADOPTEERD!

Thema: Griekse mythologie; literatuur

Bibliografische gegevens: Fénélon, François de Salignac de la Mothe, & Roux & Compagnie, Jean Paul (Maastricht). (1793). Les aventures de Télemaque, fils d'ulysse (Nouvelle édition enrichie du portrait de l'auteur, d'une carte des voyages de Télemaque, & de 24 figures en taille-douce. ed.). A Maestricht: chez J.P. Roux & Compagnie, imprimeurs-libraires, associés.

Over het boek: De Franse aartsbisschop, theoloog en schrijver François Fénelon (1651-1715) is tegenwoordig vooral bekend als de auteur van Les aventures de Télémaque (eerste druk 1699). Hij schreef deze ontwikkelingsroman voor de zevenjarige kleinzoon van Lodewijk XIV, de hertog van Bourgondië. Het epos in proza is een vrije improvisatie op Homerische thema’s. Dit exemplaar uit 1793 bevat 24 paginagrote, diepgedrukte gravures, onder meer van de hand van Tardieu. Verder bevat het boek een kaart met de reizen van Telemachus door de Zuid-Europese landen en een mythologisch en geografisch woordenboek.

Objectbeschrijving en behandelingsvoorstel: Het boek is gedrukt op handgeschept papier, in een band van halfleer met groen marmerpapier. De rug is versierd met goudstempels. Twee etiketten; titel op rood leer en deelnummering op zwart leer, beide in goudstempels. Blanco schutbladen voor- en achterin. Voorin voorzien van een stempel, stickers en notities in potlood en inkt (doorhalingen/krassen). Verlucht met diverse gravures.

De beschadigingen aan de band worden hersteld met op kleur gemaakt Japans papier en of leer. De doorgeschuurde stukken van de marmer worden bijgekleurd. Het leer wordt ook gevet en enigszins bijgekleurd waardoor de goudstempels weer beter zichtbaar worden. Wij raden aan om dit boek mee te nemen bij een bulk-ontzuring.

Restauratieatelier: John Tillie Fine Prints

offerteubgedruktinmaastricht8)telemaque-1
lesaventuresdetelemaqueeersteboek_4