Les femmes: poème en IV chants

Restauratiekosten: €605 (incl. BTW)

Thema: Letterkunde

Bibliografische gegevens: Spandaw, H. A., & Clavareau, A. (1833). Les femmes: Poème en IV chants. Maestricht: Bury-Lefebvre.

Over het boek: Les femmes is een omvangrijk lofdicht op de vrouw, haar ziel, haar ethiek, haar vaderlandsliefde, haar kunstzinnigheid, haar lichaam, etc. Ook historische vrouwenfiguren passeren de revue. Deze Maastrichtse druk is een Franse vertaling van het bekende gedicht De Vrouwen: dichtstuk in vier zangen (1807) van de Hollandse bestuurder Hajo Albertus Spandaw (1777-1855). Zijn moeder was zijn belangrijkste inspiratiebron.

Objectbeschrijving en behandelingsvoorstel: Het boekblok is gedrukt op gecoat machinaal papier. De vellen zijn tot 18 katernen gevouwen en met één steek machinaal genaaid. Er zijn resten van een bruin papieren uitgeversband. Later is het drukwerkje geplakt in een papieren band. Het drukwerkje is beschermd door 2 platten van grijsbord verbonden met paars papier.

Met een zachte kwast wordt losliggend vuil uit het boekblok geborsteld. De huidige omslag en alle reparaties worden losgeweekt. Alle losse vellen worden in de rug gerepareerd. Het hele boekje wordt opnieuw genaaid. De rug wordt bewerkt zodat een conserveringsband van zuurvrij karton met natuurlinnen bevestigd kan worden aan de nieuw aan te naaien schutbladen.

Restauratieatelier: Sashpapercare

lesfemmes
les_femmes_1