video preview

Gedrukt in Maastricht - Heerlyke en gelukkige reys

'Heerlyke en gelukkige reys naer het Heylig Land en stad van Jerusalem’ is een 17de verslag van de reis die pater Jan van der Linden ondernam naar Jerusalem. Het boek is zowel vanuit historisch oogpunt als wat betreft de gebruikte typografie interessant.

video preview

Gedrukt in Maastricht - Maestricht-Forteresse

Eind 19de eeuw publiceerde de Maastrichtse kunstenaar Alexander Schaepkens een prachtig geïllustreerd boek over de vestingwerken van Maastricht. Het boek vertelt niet alleen een interessant verhaal over een belangrijk stuk Maastrichtse geschiedenis, maar ook over hoe vroeger afbeeldingen werden afgedrukt én het verschijnsel van boekmutilatie.

video preview

Gedrukt in Maastricht - een introductie

Vanaf wanneer werden er in Maastricht boeken gedrukt? Waar gaan al die boeken over? Hoe gaan we in ons project deze boeken onder de aandacht brengen? De antwoorden op deze vragen, en meer, ontdek je in de eerste korte film van Gedrukt in Maastricht!

video preview

Gedrukt in Maastricht - Boeken over Sint Servaas

Sint Servaas was eeuwenlang een geliefd onderwerp van de Maastrichtse boekdrukkers. Historicus Emile Ramakers van Centre Céramique vertelt er meer over!

video preview

Gedrukt in Maastricht - De Schaepherders Kalengier

Almanakken waren de smartphones van de Middeleeuwen. Als de Middeleeuwer snel iets iets wilde weten - kalender, heiligendagen, horoscoop, jaarmarkten, wisselkoersen, enz. enz. - dan gebruikte hij zijn almanak. Archivaris Truus Roks vertelt er meer over.